Jednom kad uložite u naočale, znanje o njihovom održavanju i pravilna briga vam mogu uštedjeti znatne svote novca i gnjavaže u budućnosti.

Poznavanje najboljeg načina čišćenja naočala i njihovog ispravnog pohranjivanja u etui je prvi korak ka njihovoj dugotrajnosti.

U nastavku teksta vam donosimo kako se brinuti o vašim naočalama i kako ih pravilno održavati.

Preporučamo da se držiti donjih pravila kako bi vaše naočale duže trajale i besprijekorno funkcionirale.

 

Briga o vašim naočalama i njihovo pohranjivanje

  • Nosite naočale za čitanje na privjesku oko vrata kako biste minimalizirali mogućnost njihova gubljenja ili lomljenja.
  • Kada skidate naočale za čitanje s vašeg lica, učinite to lagano i po mogućnosti sa obje ruke. To će spriječiti rastezanje okvira za naočale i slabljenje vijaka.
  • Izbjegavajte nošenje naočala na vrhu vaše glave, jer će ručke na taj način biti pod pritiskom, a i s vremenom ćete izobličiti naočale. Pohranjujte naočale u etui kada ih ne koristite.
  • Pri odlaganju naočala na ravnu površinu, uvijek ih položite tako da su leće odozgora, a ručke dolje. Tako izbjegavate ogrebotine površine naočalne leće i deformaciju ručki.
  • Izbjegavajte odlaganje naočala za čitanje na upravljačkoj ploči automobila jer ih intenzivna, direktna toplina može izobličiti.
  • Izbjegavajte zadržavanje znoja i laka za kosu na naočalnim lećama, jer oni mogu oštetiti premaz leće.

 

Kako čistiti naočale?

Bez obzira na obradu, naočalne leće mogu i postati će prljave sa dnevnim nošenjima. To je posebice slučaj sa naočalama za čitanje s obzirom da njih učestalo stavljamo i skidamo.

1. Ispirite naočale sa vodom iz slavine

Ako su vaše naočale uistinu prljave zbog obavljanja poslova u dvorištu ili obavljanja poslova čišćenja, te su prekrivene prljavštinom i prašinom, najbolje je da ih prije čišćenja isperete vodom iz slavine.

2. Upotrebljavajte odgovarajuće sredstvo za čišćenje

Većinu vremena čistiti ćete naočale kako biste se riješili masnoća s vaše kože ili kose koja se prenese na leće samim kontaktom. Specijalno tekuće sredstvo za čišćenje naočala će vam pomoći da skinete mrlje sa leća. Sredstvo za čišćenje naočala potražite u svojoj očnoj optici.

3. Upotrebljavajte odgovarajuću tkaninu

Važno je koristiti odgovarajuću vrstu tkanine pri čišćenju vaših naočala. Neki tekstili, poput maramica, vune ili određenih sintetičkih tkanina mogu oštetiti leće ili ostaviti neželjena vlakna. Tkanina od mikrofibre ili ručnici koji ne ostavljaju dlačice mogu lijepo ukloniti mrlje od ulja zbog svog mekanog materijala i gusto satkane tkanine. Također možete koristiti čistu pamučnu majicu no, pripazite da je majica bez printa koji također može oštetiti leće.

4. Držite naočale ispravno

Kada se spremate na čišćenje svojih naočala trebali biste ih držati za ručke uz okvir, kako biste ih čvrsto uhvatili bez da dirate leće.

5. Nježno brišite s jedne strane na drugu kružnim pokretima

Laganim kružnim pokretima brišite s jedne strane na drugu. Nemojte samo brisati po leći ili ribati naprijed i nazad. Znajte da sredstvo za čišćenje uklanja ulje ne samo sa leća već i sa jastučića za nos, zglobova i vijaka. Ta područja nemojte zanemarivati kada čistite naočale, jer ulje može izazvati njihovo slabljenje i uzrokovati lomove.